CSCL Jupiter

‘CSCL Jupiter’ verspert doorvaart naar Antwerpen

Het containerschip ‘CSCL Jupiter’ is vastgelopen in het Nauw van Bath, een krappe bocht in het Nederlandse deel van de Schelde net vóór de haven van Antwerpen, die daardoor niet bereikbaar is.

Het schip, dat 366 meter lang is en ruim 14.000 twintigvoeters kan dragen, zal nog zeker tot de avond in de bocht blijven liggen. Pas dan kunnen slepers pogen het schip vlot te trekken, zegt woordvoerder van Rijkswaterstaat. ‘Dat heeft te maken met het afgaande tij. Er zal op zijn vroegst rond 20.00 uur een poging ondernomen worden.

Vrees dat het schip tijdens het lage water zal kapseizen is er niet. ‘Het schip ligt goed en we gaan op het moment uit van een positief scenario’, zegt de woordvoerder. Wel wordt het schip ‘nauwlettend’ in de gaten gehouden.

De ‘CSCL Jupiter’ was net vertrokken uit de Antwerpse haven en was onderweg naar Hamburg, waar begin vorig jaar een schip van het voormalige China Shipping Container Lines (CSCL) ook al dagen lang vast kwam te liggen op de Elbe. Toen ging het om de 19.000 teu grote ‘CSCL Indian Ocean’.

Het schip blokkeert de doorgang naar de haven van Antwerpen. Tientallen schepen kunnen daardoor de haven vandaag niet meer binnenlopen of uitvaren. Port of Antwerp was vanochtend nog niet bereikbaar voor commentaar. De oorzaak voor de stranding wordt nog onderzocht.